Rökning ökar risk för reumatism

Det finns nog ingen som undkommit att det här med att röka är farligt. Men hur farligt är det, och kan den nya e-cigaretten vara lösningen på mångas problem?

441628-non-smoking-campaignMånga röker, medvetna om de problem som kan drabba en. Ofta skjuter man bort det jobbiga med att hävda att det inte kommer att drabba en själv. Men enligt forskning från Karolinska Institutet och dess universitetssjukhus så kan bara ett fåtal cigaretter om dagen öka risken för att man ska bli drabbad av ledgångsreumatism.

Stor studie där resultatet är slående

Enligt studien som sedan publicerades i den medicinska tidskriften Arthritis Research & Therapy kan man läsa att den bygger på noggranna analyser från 34 000 svenska kvinnor som är i åldrarna 54 och 89 år. Av dessa hade 219 fått diagnosen ledgångsreumatism och man tog fasta på att endast en till sju cigaretter om dagen räckte för att man skulle fördubbla risken för att bli drabbad. Desto längre tid man har rökt så ökar risken och om man slutar så minskar man även risken. Så, det bästa är att sluta på en gång och låta kroppen återhämta sig. Ett populärt alternativ kan då vara att börja med el-cigaretter.

De rökfria ciggen

E cigarett med smart teknik är det senaste på marknaden, men det är inte många butiker som säljer dem, utan man få främst beställa genom nätet. Dessa produkter gör det enklare att komma bort från sin dåliga vana. Mycket handlar om att det är svårt för en rökare att bryta sitt mönster med att ta en cigarett och blåsa ut rök. Genom elektriska cigaretter har man fortfarande kvar den rörelsen fast den är betydligt mer hälsosam än om man skulle dra i sig alla de farliga ämnen som finns i cigaretter.

Så, är du rädd om ditt liv och inte vill dra på dig sjukdomar på äldre dagar kan det vara bra med en ny vana.