Kampen mot reumatism

Att leva med reumatism är tufft, och inte bara när det handlar om reumatoid artrit som vi har skrivit om förut – utan alla reumatiska sjukdomar är jobbiga.

Reumatism  är, oavsett vilken typ man har, ett tillstånd i lederna och bindväven som är förknippat med funktionsnedsättning och smärta. Att leva med det är otroligt jobbigt, då man allt eftersom blir mer och mer handikappad och/eller får mer och mer ont. Den som lider av det här kan känna det som om en klagar konstant, men det är faktiskt för att personen i fråga har väldigt ont. Och dessvärre är det så att mängder av svenskar lider av denna sjukdom, och trots att fler och fler drabbas – så har man än inte hittat ett botemedel. Forskningen går såklart framåt, men dessvärre går det alldeles för långsamt. Idag vet inte forskarna varför man drabbas, och det betyder ju faktiskt att det kan hända vem som helst och att man inte kan skydda sig – och så länge vi inte kan svara på varför vissa drabbas, kan vi inte heller hitta hur  vi ska hindra det. Forskningen är verkligen otroligt viktig.

Ingen forskning utan pengar

Tyvärr är det ju så att forskning också behöver pengar, och det är just pengar som gör att man inte har kommit längre. Reumatikerfonden är idag den största finansiär av icke statliga bidrag till forskningen. De betalar årligen ut miljontals kronor till olika projekt, men det räcker tyvärr inte. Förhoppningsvis kommer fler att skänka pengar så att fonden kan ge ännu mer till forskningen, så att färre drabbas av denna tunga sjukdom. Kanske blir det 2014 som är året då botemedlet hittas? En kan alltid hoppas, för det är sant så som det sägs: hoppet är det sista som lämnar människan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gå gärna in på reumatikerförbundet för att ge ditt bidrag, du kan bli den som gör skillnad. God Jul och Gott nytt år!