Dolda sjukdomar – Klamydia!

Klamydia hit och klamydia dit! Många är vi som i den blomstrande årstidens ljus vägrar se de faror som lurar i varma leenden och i mjuka smekningar. För, varför ska vi tänka på mörka konsekvenser och inte kunna njuta fullt ut som alla andra runt omkring oss? Och, klamydia är väl inte så farligt? Man ska vara glad om man fått ”klamman” och inte gonorré eller något annat som man inte vill bli förknippad med. Men klamydia, det är något en högt kan sitta och prata om på fiket och som man blir av med efter något vecka. Ja, om man tänker efter, så vem har egentligen inte haft klamydia nu för tiden?

Men, likt många, många olika sjukdomar så kommer även klamydia smygandes och ibland lämnar den inte ens några symptom som får oss att reagera. Frågan du bör ställa dig är om du vill riskera de konsekvenser som kan bli efter detta – hur ballt det en kan tyckas att ha det och att ha haft det!

Se upp där nere!

Bor du i Stockholm? Ja, då är det extra viktigt att du tänker på att ha en laddning gummi när du är ute och leker i sommarnatten. För det är inget fel med det. Utan problemet blir då vi slutar att kolla oss och hoppar runt bland olika sexpartners och låter sjukdomen spridas. Visste du att bara i Stockholm förra året så fick 10 000 personer klamydia – och hur många som bär på smittan kan man inte veta fören alla kollar sig.

Smittan och symptom

Men, vad är klamydia och vad kan det vara för typ av symptom som uppkommer? Jo, denna smitta orsakas av en bakterie och kan finnas i urinrör, slida samt ändtarm. Det är den vanligaste könssjukdomen i Sverige samt att om du får den så är du skyldig att anmäla alla dina tidigare sexpartners du haft. Detta för att man ska kunna spåra smittan.

  • Oftast får du inga symptom utan du ska alltid testa du vid oskyddat samlag.
  • Använd kondom
  • Besvären kan påminna om gonorré: det svider eller kliar när du kissar, få flytningar eller blödningar.
  • Om smittan inte upptäcks kan det leda till äggledarinflammation vilket medför att kvinnan inte kan bli gravid.

Så, säg inte nej till sex – säg ner till oskyddat sex!