Att röra på sig är alltid bra

nacksmärta

Håll igång dina leder

Vi har tidigare pratat om hur viktigt det är att hålla igång alla leder. Och hur det kan påverkade väldigt mycket om man har reumatoid artrit. Om man har den sjukdomen så är det extra viktigt att hålla sig rörlig och att på alla sätt och vis försöka träna på ett bra sätt som passar din artrit. Bland annat så skrev vi om hur bra en studsmatta utomhus kan hjälpa. Den kan man ha antingen på gården eller när byggnaden där man bor. Eller på landstället.

Nu har man konstaterat att nya mediciner har revolutionerat behandlingen av dessa typer av sjukdomar. Man har också hittat sätt att kunna använda sig av gammal medicin på ett mycket effektivare sätt. Det betyder dock inte att reumatiska sjukdomar kan vara funktionshindrande eller skada folks vardagliga liv. Reumatism drabbar oftast skelett, muskler och leder men kan också drabba hjärta och kärl. Det finns ungefär 80 olika sjukdomar inom denna kategorin och det är flertalet kvinnor som drabbas. I Sverige har ungefär en miljon människor den här typen av sjukdomar.

För Mona, 48

För 48åriga Mona slog livsmyntet ett nytt slag när läkaren kom tillbaka från provrummet och sade ”Du har ledgångsreumatism!”. Hon tänkte direkt att hon inte skulle kunna röra på sig. Att hon hade barn därhemma som inte skulle kunna göra något med en mamma som inte kan göra något alls. Från att vara en positiv och aktiv människa till att nu vara den där som är sjuk så kände hon ett väldigt obehag och känslan av hjälplöshet förstörde henne. Hon kände att hon var fast i sin kropp och att hon inte hade något egentligt liv. En teori är att det är människans egna evolution som har gjort att dessa sjukdomar uppkommer. När andra har åkt på infektioner och sjukdomar gång på gång så har det funnits andra som har haft ett starkt immunförsvar. Det har bidragit till att man inte har insjuknat lika lätt.