Att leva med reumatism

Forskningen kring reumatism går framåt. Om några år finns möjligheten att man hittat vad som orsakar sjukdomen. Till dess är det över 1 miljon svenskar som lider av någon form av reumatism, som för med sig mycket smärta för den drabbade.

Forskare i USA kan ha hittat bakterien som orsakar ledgångsreumatism, rapporterar Dagens Nyheter. Upptäckten kan leda till nya och mer hälsosamma läkemedel mot sjukdomen. Bakterien som tros orsaka reumatism finns i tarmfloran och heter Prevotella corpi. Om det visar sig att det är den här bakterien som är förklaringen till sjukdomen kan patienter hoppas på mindre farliga läkemedel. Möjligtvis kan anti- eller probiotiska preparat vara aktuella.

Att leva med sjukdomen

Innan man kunnat fastslå det här får patienter som lider utav sjukdomen fortsätta med sina gamla mediciner. Sjukdomen är inte lätt att leva med och i en artikel i Helsingborgs Dagblad kan man läsa om Carina Andrén som en morgon vaknade och inte kunde stå på benen. Hon trodde först att hon fått träningsvärk, men värken visade sig vara en som aldrig skulle gå över eftersom att hon fått reumatism. Det som hade satt igång reumatismen för henne tror läkare var en kombination av hormonomställningen efter hennes andra barn och en bihåleinflammation. Sjukdomen leder till en oerhörd smärta för den drabbade i framförallt lederna, men det drabbar inte bara lederna utan hela kroppen.

Hinder i vardagen

Den som får reumatism har ofta olika mycket besvär i perioder och det kan vara svårare att klara av vardagssysslor. En del får svårt att gå och kan ta sig lättare fram i rullstol. Rullstolar kan man få tag i på nätet eller på sjukhuset. För att läsa mer om vilka rullstolar som finns på marknaden kan man klicka in på Nordmeds facebooksida. Genom att ta rätt mediciner och gå på sjukgymnastik kan man dämpa och lindra smärtan från sjukdomen, men än så länge kan man inte bota den.

4549151-senila-hander