Alkohol mot reumatism

Det kan låta märkligt, men det verkar faktiskt inte vara en så dålig kombination: alkohol och reumatism. Enligt forskning så ska alkohol skydda mot ledgångsreumatism samt lindra för den som redan har insjuknad. Det handlar ju såklart om en måttlig alkoholkonsumtion, och den måttliga konsumtionen ska ha positiv effekt främst för de som lider av reumatoid artrit.

Undersökningen kommer från tidskriften Rheumatolgy, och det var 2010 som upptäckten gjordes. Det som alkohol minskar för den som lider av reumatism var främst ledsmärtor, inflammationsintensitet och drabbade leder. Man ska dock vara noga med att påpeka att studien har en del brister, exempelvis det att mängden alkohol inte har noterats utan endast hur ofta man drack alkoholen.

Detta är ju självklart innerligt intressant på många sett. Alkohol är ju inte helt accepterat i samhället, och speciellt inte som en medicin, och det är ju faktiskt så att det kan vara direkt skadligt för kroppen att dricka. Men det är väl som man säger att inget dåligt kommer utan lite bra i sig också. Och det är väl kanske det som är saken. Sen ska man ju också se till att alkohol har en tendens att minska smärtor överlag, och det kanske är det som man menar när det pratas om reumatism. Samtidigt känns det ju som att forskarna borde ha gått djupare än så när de undersökt? Förhoppningsvis kommer de i alla fall att kolla vidare på det här, så att de som lider av reumatism kan få den bästa hjälp som finns – även om det handlar om en riktig fylla.