Ådernät vanligt – så förebyggs och behandlas det

Ådernät, eller åderbråck, är när kärl under huden brister. Det lämnar ofta osmickrande partier med blå ådernät, eller svullna och väl synliga ådror som gör ont. Det går att förebygga åderbråck och ådernät, men skulle du drabbas ändå vilket inte är helt ovanligt, finns det behandling och hjälp att få. 

Det finns idag modern ådernät behandling, likväl som det finns åderbråcksbehandlingar. Det finns många som vittnar om att dessa fungerar väl. Men det betyder inte att ådernät eller åderbråck inte kan komma tillbaks, vilket det ofta gör om du inte försöker förebygga problemen.

Vad är åderbråck och ådernät i benen?

Åderbråck, eller ådernät är något som man oftast drabbas av i benen. Dess uppkomst kan förklaras väl på Vårdguiden 1177, där man börjar upplysa om att kroppen är full av blodådror, eller vener, som leder blodet till hjärtat. I benen finns mycket benmuskler som hjälper till att pumpa tillbaka blodet till hjärtat, och i benens vener finns klaffar som är som en typ av ventiler för att blodet enklare ska kunna ta sig tillbaks till hjärtat. Men, det kan hända att en ven blir utvidgad på grund av att klaffarna inte är tillräckligt täta. Detta leder i sin tur till åderbråck. Dessa kan göra mycket ont, men är inte farliga. Däremot så är det inte speciellt snyggt eller kul för den som drabbas. Ådernät är när åderbråcken samlas som ett nät på benen, eller när åderbråcken är i ett förstadium och inte ännu kan kallas för bråck. Ådernät är mer ytligt och liknar som spindelnät under huden.

Så minskar du risken för att drabbas

Det finns massor du kan göra för att minska risken för att drabbas, men bra att veta är att du ändå kan drabbas, trots att du inte gör något fel. Detta gäller både åderbråck och ådernät. Det du kan göra för att undvika att drabbas är att äta hälsosamt, motionera, kontrollera vikten, undvika att stå upp länge, använda stödstrumpor och ofta ha benen i högt läge, skriver Måbra i en artikel.

Drabbades men blev botad

En som genomgick en lyckad behandling för ådernät är Malin, som Expressen skriver om i en artikel. När hon blev gravid drabbades hon av ådernät och hon kände sig begränsad med vad hon kunde ha på sig efter det. Hon behövde göra flera behandlingar, och en behandling med koksalt var något som fungerade för henne.